söndag 24 februari 2013

Klänning 2

Kunde inte hålla mig, vad gör man en solig söndag om man har ett nyinköpt tyg och har en idè i huvudet. Jo jag kunde inte hålla mig. Skulle förbereda för imorgon kväll då jag ska träffa ett nytt sygäng. så jag har sytt ihop livet och satt på ärm istället för krage på denna modell. Kortat av livet och minskat ner en storlek denna passar bättre än den förra.


lördag 23 februari 2013

Fyndat på symässan.

Idag har jag varit på sy och kreativitetsmässan mässan på kviberg. Tycker att jag har massor av material och planer på saker att göra men ändå så blev jag helt till till mig när jag hamnade framför detta ljusgula tyget.


Brodyren är turkos och har en brun rand under. Det tyget passar perfekt till sommarklänning. Jag har ju gjort en omlottklänning och kommer nog att göra två till i samma modell. Utställarna på symässan i år var ungefär de samma som förra året förutom två nya tygförsäljare.  Idag invigde jag min sjal i èntrelac (näverstickning) som äntligen blivit klar. Virkade  en uddkant runtom i lila som avslutning.






onsdag 20 februari 2013

Tros sew along.

Jag anmäler mig ofta till diverse saker för att jag gärna vill vara med och sew along är ett sånt projekt. Ibland  blir det trots vilja och intresse svårt att delta när tiden och orken tryter. Denna gången är det Mulliga M som har en sew along där man syr trosor och nu när klänningen är klar så lyckades jag få ihop två par trosor på förmiddagen. Detta mönstret vet jag inte var jag hittat och inte vilken storlek men det var märkt med hipster då jag själv ritat av det från någonstans.  Modellen behöver justeras men den här gången ser de i alla fall skapligt snygga ut.  Kanske en dag blir det riktigt bra resultat och skåpet är fyllt med egensydda  trosor med perfekt både utsèende och passform.


Klänningsbilder


Här är bilder på klänningen nu saknas bara sol och värme. Kommer bli fler av denna modell som är lätt att slänga på sig och praktisk att använda vardag som helg. Mönstret är New Look 6674.




tisdag 19 februari 2013

Klänning nr 1

Tjohoo äntligen klar, tänk att det ska ta så lång tid ibland. Tänk om det var så att ingenting annat kom i vägen och tog energi. Nu kan jag äntligen börja med tros sew along. Klännings bilder kommer nu ska jag på syträff.

Köpte ett mönster denna gången och vet inte om det är så mycket enklare än att rita själv. Envisas alltid med att klippa för stort men det är ju visserligen bättre än för liten. Sen är jag 8 cm kortare än mönstermodellen, med långa ben och kortare liv. Fick ändra en hel del innan jag blev klar. Drömmen är att ha färdiga mönster som sitter perfekt så man kan sy en klänning snabbt och lätt. Mönstret är New look 6674.



Omlottklänning i ljungfärgat bomullstyg. Knytbandet sitter på en linning som delar av liv och kjoldelen  och livet är sytt i dubbelt tyg. Från början var tanken att fodra kjolen men jag ångrade mig på vägen, tycker inte om statiska tyger och att det kanske skulle bli för mycket tyg på en sommarklänning som ändå går omlott.Fick fram en väldigt snygg färg kombination när jag zicksackade den ljusrosa underkjolen med svart.Rosa är en färg som jag inte använt på länge men som jag blev lite nyfiken på sen färganalysen då jag såg att den passade min ansiktsfärg.

Enligt mönstret ska man sy på linningen på kjolen först men efterhand som jag minskade livet så passade inte sömmarna på kjolen samt att livet såg bylsigt ut när kjolen kom på. Så anpassa livet och linningen först och sätt sedan på kjolen och ändra sömmarna. Att sy livet i dubbelt tyg gör också att det blir mer jobb när in snitten ska ändras och tanken föddes på att vid senare tillfälle sy underklänning med bh i ett även om det kan tyckas vara lite "tantvarning".

tisdag 5 februari 2013

Sommarkurs i tygtryck

Sprudlar av förväntan och lycka, magkänslan sa mig att kika in på Hellidens folkhögskolas hemsida. Nu har kurs programmet för sommaren kommit. Jag som länge velat lära mig tygtryck och nu är jag anmäld. Har tidigare varit där på sommarkurs och miljön är magisk och maten är grymt bra.

Lite historia, utdrag från Hellidens hemsida



På västra sluttningen av Hellidsberget, med milsvid utsikt över Tidaholm byggde baron Hans Henrik von Essen, 1858 en herrgård. Den är grunden till det som idag är Hellidens slott. Hans Henrik arbetade energiskt för att Tidaholm skulle bli en industriort. Han moderniserade ortens järnbruk så att det utvecklades till den svenska bilindustrins vagga. Tidaholmskärran är legendarisk.  På 1860-talet startade Hans Henrik Vulcans tändsticksfabrik, som blev världens största i sitt slag. Idag är det den enda svenska fabrik som tillverkar tändstickor.


Herrgården byggdes om till slott 1895 då Alfred von Essen efterträdde sin far som godsherre på Helliden och gifte sig med Ella Dickson, dotter till köpmannen Robert Dickson. Därigenom fick han möjlighet att utvidga herrgården till ett slott av ungefär dagens utseende och storlek. Arkitekt var Helgo Zettervall. 
Alfred hade stora ekonomiska problem. Efter Kreugerkraschen gjorde han konkurs och dog kort därefter. Friherrinnan Ella Dickson von Essen kunde bo kvar i slottet, tack vare hennes egna tillgångar, som inte gått med i makens konkurs.

Friherrinnan Ella orkade inte sköta ett helt slott och byggnaden förföll under hennes sista år på Helliden. År 1950 avled Ella och Helliden blev till salu. Nu kunde Blåbandsrörelsen köpa Helliden och starta en folkhögskola, i det för Tidaholm historiska slottet.






Ny bok




Ny sy bok har kommit ut. Bokens författare är Jenny Hellström Ruas ,hon drev företag redan som 19åring då hon sålde kläder i 18 länder. 18 basmönster följer med i 6 storlekar från XS till XXL. Det finns tydliga steg- för-steg-beskrivningar och tips på 55 varianter av plagg du kan sy. Längst bak i boken finns en syskola som ger tips om t.ex. hur du gör en slits, syr i trikå eller syr fast en linning.  



Nu kan du vara med i en utlottning hos Pysselfarmor.