tisdag 30 oktober 2012

Tussels...

Köpte en stuvbit av ett möbeltyg för några dagar sedan för att förnya soffhörnan lite med nya kuddar, denna gången tänkte jag mig något turkost. Det är ju inte alltid det blir som man tänkt sig men det blev blått i alla fall med brunt på. Tofsar har ju varit populärt ett tag nu tack vare Maria Montazamis "tussels" som hon har nästan överallt. Köpte brunt lingarn och tänkte pryda kuddarna med en tofs i varje hörn. Jag tänkte visa hur jag gjort de för de som inte vet. 50g räckte till 6 tofsar.




Ta en bit kartong i lagom storlek eller något annat, jag tog mini räknaren som jag tyckte var lagom stor och vira runt tills du har lagom tjocklek. Låt första tråden hänga ner tills du har virat klart.


Lossa all tråd  försiktigt och ta ett tag om tofsen nu ska du vira några varv upptill för att sedan fästa med den första tråden som man kan vira några varv åt motsatt håll. Klipp upp nertill och sätt i ett möbelsnöre eller något annat.



Sådär bara att vänta på dragkedjan.


Jag har varit på sy och kreativitetsmässan i helgen också. Fick tag på helt underbar sammetsvelour i aubergine och rött. Var ju på jakt efter tyg till mig själv men det blir ju som oftast, det blir andra man syr till. Här en tunika i aubergine inte riktigt klar och skulle väl göra sig bättre på men det får bli senare.



måndag 22 oktober 2012

Ny litteratur


Tänkte visa en ny bok som kommit ut. Boken är skriven av Inger Öberg och är tryckt 2012. Inger Öberg har även gjort den här boken med damkläder.


Mönster och konstruktioner för Barnkläder innehåller mönster i storlekarna 86-140 på kjol, byxa, trikåbyxa, klänning, t-shirt, skjorta och jacka med både isydd och raglanärm.


Boken innehåller grundmönster med väldigt lättfattliga förklaringar och bilder och konstruktionsprinciper.


.


Denna boken är desto äldre men ändå lika användbar. Hittades på en loppis för priset av ynka 15kr.  och är väldigt välbevarad.


Denna lånade jag mycket förr  när jag sydde till mina egna barn i slutet av -80 och början på 1990 talet.


Den är skriven av Åsa Lennartsson och tryckt 1985. Mönster för barn i storlek 70-130 på allt från tröjor, kjolar, linnen, västar, byxor, mössor och jackor i trikå.

söndag 21 oktober 2012

Mera fodrade trikåmössor


Idag är det svart tråd i maskinen och det blev några mössor till. Nästa färg är röd, börjar längta lite till att sy Carl Larsson klänningarna som jag köpt röd och cerise linnetyg till. Då får jag även chans att prova pressarfoten som rynkar och syr samtidigt.


lördag 20 oktober 2012

Barnmössor.

Har anmält mig och en väninna till en julmarknad i början på december så har sytt lite nya mössor idag, gjorde ett par dreglisar med innan jag lyckades med att göra sönder kniven på overlocken, den lila biten som gick av åkte ner i maskinen och går inte att hitta. Suck!! Alltid ska det ta längre tid.. Nåväl mössorna blev i alla fall fina, jag får väl sy utan kniv så länge. Mössorna är fodrade med mjuk och skön fleece.




Nu är hösten här med mörker och kyla och denna sommaren har som ni kanske märkt...REGNAT bort och det har inte blivit någon  bättring i höst. Då jag vistas utomhus en del i jobbet så har tankarna ibland gått en del till valet av kläder och skor. Det ska vara praktiskt men samtidigt snyggt.Vinterjackan från i vintras hänger så fint nytvättad och med plast om och nya stövlar som inte vill slitas ut direkt. Många ggr har jag på skoj sagt man skulle man ha bävernylon och faktiskt, skulle man inte kunna kombinera det på något sätt? Göra en kappa med skuren midja, sjalkrage, slejf i ryggen med snyggt spänne och avtagbar päls på krage och ärmslut...varmfodrad såklart.

Det är såå mycket jag vill sy, sammetsklänning , velourtunika i Oddmolly modell, en ny garderob, men varför har man alltid så lite tid och när mörkret faller är det som gjort att sätta sig ner med tända ljus och varva ner. Skulle behöva 4 veckor extra semester till, för de där 11 dagarna jag har kvar dom spar jag lite till.



lördag 6 oktober 2012

Modevisning

Ett tag sen sist och lite av varje har hänt.  Stickat flitigt på min sjal och kommit en bra bit på väg, men för nån vecka sen var jag på en trevlig tillställning hos Italienska modetyger i Mölndal. Bara sett de på mässan förra året och hittade då en hel del fina tyger. Nu var jag i deras butik på modevisning, en jättetrevlig kväll där det bjöds på italiensk buffé och visades en massa fina kläder. Kläderna som visades upp var sydda av kunder och personal i butiken och med tyger från butiken. Modevisning har de vår och höst. Bilder hittar du här.

Skulle väl egentligen inte handlat nåt men ibland är det inte så lätt så det blev ett trikåtyg i alla fall i nån blandning av senap och guld. Av den biten satte jag genast igång och göra en enkel top av ett mönster från Stoff och stil. Jag har jobbat lite med mina maskiner och lyckades efter många om och men få till en hyfsad täcksöm i svart.